Francesbean82's Blog

Site jenant, firma penibila caut sclav pe plantatie! Pardon, colaborator voluntar

Posted on: iunie 10, 2011

Daca mai vad un singur job de redactor pe baza de voluntariat cred ca ma impusc. Tampitii care dau astfel de anunturi nu stiu cu ce se mananca voluntariatul! Dar problema este: tampitii care aplica la asa ceva stiu cu ce se mananca voluntariatul sau isi dau seama ca vor munci pe gratis la …unii? Adica vor face gratuit ceea ce majoritatea lumii face pe … bani?

Nu vreau sa fiu inteleasa gresit! Sunt fan voluntariat! Imi place ideea voluntariatului, insa ceea ce se intampla la noi nu are nici macar iz de asa ceva! Este doar vorba despre niste oameni care ar avea nevoie de sclavi sa le faca treaba si o ambaleaza frumos sub forma voluntariatului!

So, din perspectiva unui ziarist, voluntariat faci la Reuters, la Associated Press, la Times, si eventual la Media Pro (astia nici nu cred/nu stiu daca primesc oameni sa faca practica la ei) sau la Catavencu. In fine, am exagerat putin, dar intelegeti ideea. Atunci cand pleaca de acolo, voluntarul trebuie sa plece cu ceva, pentru ca nu este nimic chiar gratis pe lumea asta, deci trebuie sa plece cu … experienta!?!?! Si atunci de ce ar vrea cineva sa faca practica pe site-ul X-ulescu.ro, care are trafic de 200 de vizite pe zi, are 24 de prieteni pe Facebook si unde s-ar putea sa lucreze oameni care pun virgula intre subiect si predicat?

De fapt, ma enerveaza si mai mult faptul ca atunci cand dau anunt „beneficiile” sunt invaluite intr-o aura aparte: numele autorului apare la fiecare articol (ar fi culmea sa nu apara, ha?), va oferim recomandari (de parca un viitor angajator ar fi interesat ca am lucrat eu ca voluntar pe ciumpalacescuEcelMaiTare.com.ro?!?! Si, na, o sa imi dea si recomandare!!!) si posibilitatea de a va angaja permanent (sigur ca da… da’ n-ar fi mai simplu ca dupa 3 luni sa luati pe altcineva care sa lucreze tot in regim de voluntariat? Ce ne mai batem capul atat? Tre’ sa platiti la stat pentru cartea mea de munca!).

Bineinteles, in afara acestei spectaculoase tari exista si altfel de proiecte unde lucreaza voluntari si probabil nu sunt cele mai renumite firme sau ONG-uri. Insa se pune altfel problema: ajungi in alta tara – vezi alta lume, socializezi cu straini, inveti multe – pentru ca lucrezi la proiecte serioase, iti exersezi limbile straine, primesti masa, cazare si bani de buzunar (!?!?!). Surprinzator, ha, firme romanesti care vreti sa va faceti treaba cu sclavi pe plantatie?

Si da, sunt de acord, ca poti sa o dai in bara foarte tare si in alte tari si sa constati ca iti pierzi timpul. Dar poti sa cauti referinte, poti sa cauti oameni care au lucrat la proiecte anterioare cu respectivii, poti sa le pui toate intrebarile posibile si imposibile pentru a vedea cine sunt si ce vor de fapt si sa analizezi daca merita sau nu sa te duci prin prisma propriilor dorinte.

Modul in care suna unele anunturi pentru firme si site-uri de care nu a auzit nimeni mi se pare sfidator si tupeu absolut! Dar faptul ca exista unii care si aplica la asa ceva cum ar trebui numit? Poate prostie?

Etichete: ,

2 răspunsuri to "Site jenant, firma penibila caut sclav pe plantatie! Pardon, colaborator voluntar"

Hai ca mi-a placut articolul si din motivele pe care le stii deja, ma vizeaza oarecum direct. Diferenta dintre voluntariatul in Ro vs. orice alta tara civilizata e ca de la cer la pamant. Romania nu are o cultura puternica a voluntariatului si asta se vede cu ochiul liber daca esti un pic atent la cum este el perceput (pierdere de vreme pt oamenii neseriosi si neprofesionisti, munca gratis, sclavie etc).
In tarile din vest, de ex., o aplicatie pt un job intr-o companie prestigioasa sau dosarul pt un loc intr-o universitate de elita pune un mare accent si pe stagiile de voluntariat. Ele sunt valorizate in mod real si sunt definite ab initio ca situatii win-win.
Asta se leaga si de ponderea pe care o au scrisorile de recomandare in Vest si toate nuantele unui proces de selectie (nu cred ca in Ro exista conceptul de ‘character letter’, diferit de recommendation / reference letter sau ca majoritatea angajatorilor romani au habar de ce inseamna ‘a career gap’).
UE incurajeaza si co-finanteaza stagiile de voluntariat printr-un program special. Asta inseamna ca daca in alte parti ale lumii oamenii platesc bani grei ca sa devina voluntari in tari din lumea a treia (vorbim de mii de dolari pt stagii de cateva saptamani), UE garanteaza masa, casa si bani de buzunar plus cursuri de limba.
Ideea pe care se merge e incurajarea mobilitatii tinerilor si vizeaza, finalmente, tot piata de munca europeana care are nevoie de specialisti in domenii de top.

In alta dezordine de idei, am fost voluntar in Ro acum ceva ani in cadrul unei fundatii care lucra cu copii dezavantajati sociali. Comparand voluntarii romani si cei veniti din Vest, mi-am dat seama cu cata seriozitate trateaza occidentalii cazurile sociale. Adica iti trebuie studii in domeniu ca sa poti lucra cu anumite grupuri sociale defavorizate (social work) chiar si in regim de voluntariat.
Dar pana ajungem acolo, suntem in continuare o tara la inceput de drum (ca sa nu zic provinciala ‘in cuget si-n simtiri’). Astept ziua in care absolventilor performanti romani li se vor oferi posturi in cadrul companiilor serioase. Vorbesc de acele ‘graduate jobs’ care nu cer experienta ci potential si rezultate academice excelente si care ofera, pe langa o formare profesionala de elita (de aprox 2 ani), un salariu competitiv. A, da, si un post permanent la sfarsit, daca faci fata. Cu alte cuvinte, nu un job, ci o cariera.
Cat despre voluntariatul ca redactor (ca de aici se pornise discutia), nu mi se pare tampit in esenta dar, dupa cum ai subliniat si tu, in Ro se targeteaza din start forta de munca ieftina. Ca in multe alte cazuri romanesti, calitatea e pe ultimul loc iar despre ‘learning / career path’ patronii firmelor mici nu au habar.
Dar ce sa zic? Cand capitalismul te loveste cu 150 de ani mai tarziu decat pe altii, inca ai reflexe feudale.

Pai eu zic ca o cultura a voluntariatului trebuie sa inceapa de undeva pana la urma si este un moment bun sa se intample si asta in Romania. E ok daca incep proiecte reale care se bazeaza pe voluntariat.
Ceea ce se intampla insa in momentul de fata, eu zic ca nu este perceput ca sclavie, ci este sclavie. Pentru ca este vorba despre niste oameni care vor ca cineva sa le faca treaba in propria afacere si nu de voluntari.
Mai este ceva important pe care l-am omis din textul meu. Proiectele care se bazeaza pe voluntariat ar trebui sa fie proiecte sociale, proiecte de mediu, proiecte culturale, proiecte din care sa rezulte binele comunitar. Pe cand la noi sunt niste firme care ar vrea ca niste tineri sa faca practica (mai corect spus decat voluntariat) la ei. Insa practica presupune ca tinerii respectivi sa invete ceva de acolo – ceea ce se pare ca nu este inca posibil.
Daca ar fi sa vorbim numai despre presa – ho! ho! ho! – multi dintre noi ziaristii (subliniez ca ma includ si pe mine aici) ar trebui sa mai facem cativa ani de practica pentru a ajunge la un anumit nivel. Din pacate, stacheta este coborata atat de mult ca … sunt foarte putine institutii unde sa faci practica si sa treci de nivelul „am fost la cateva conferinte de presa in viata mea, am scris doua stiri care cu chiu cu vai au fost publicate”

Lasă un comentariu

BannerFans.com

Calendar de postari

iunie 2011
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Blog Stats

  • 1.266 hits

Sunt si pe aici:

Bloguri, Bloggeri si Cititori